Használt MacBook vásárlás – Mire érdemes figyelni?

 

Mire érdemes figyelni használt MacBook vásárlás esetén? Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb, átlag felhasználó által is ellenőrizhető hibákat használt MacBook vásárláshoz.

 

Használt MacBook vásárlás

Természetesen a legjobb megoldás a szerviz általi bevizsgálás, ennek azonban költségei vannak, amit sokan nem szeretnének bevállalni a készülék ára mellé. A technikai ellenőrzés előtt azonban pár apróság:

Mindig írjunk adásvételi szerződést, erre itt találsz egy mintát.

Ha valamit gyanúsnak érzel, akkor általában valami gyanús is.

SOHA ne utalj előre, inkább utánvét, de a legjobb a személyes átvétel!

Sok a csaló aki külföldiként mutatkozik be, és kéri, hogy küldd el X helyre a gépet, ő meg majd így meg úgy fog fizetni a csomagküldőn, vagy paypalon keresztül. Ezek szinte minden esetben átverések!

 

1. A készülék külső felmérése:

A MacBook külső állapotfelmérése során az alábbiakat érdemes alaposabban megvizsgálni:

 • Megvan e az összes gumitalphasznált macbook vásárlás
 • Vannak e horpadások a gépen
 • A gép alján a csavarok feje el van e kopva (ha igen, bontva volt – kérdezzük meg miért, van e róla szerviz munkalap)
 • A kijelző és a gép alsó részének élei mindenhol párhuzamosak e összecsukott állapotban (ha nem, nem ajánlott megvenni)
 • A trackpad könnyedén kattaintható e (ha nem, valószínű púposodik az akksi, cserére fog szorulni, de elképzelehtő, hogy már károsodott belül a gép)
 • A kijelző zsanérjai mennyire feszesek
 • A kijelző mennyire karcos (kikapcsolt állapotban sokkal jobban látható)
 • Tedd le egy biztosan sík felületre a gépet és nézd meg, hogy valamelyik sarka elemelkedik e a felülettől

 

2. A hardverek tesztelése:
2.1. – Használjuk az Apple beépített hardveres tesztjét rögtön az első indításnál:
 1. Válassz le minden külső eszközt, kivéve a billentyűzetet, az egeret, a kijelzőt, az Ethernet-kapcsolatot (ha van ilyen), és a hálózati tápforrást. Az Apple Hardware Test hibaüzenetet jeleníthet meg, ha nem választottál le minden egyéb külső eszközt.
 2. Győződj meg arról, hogy a Mac szilárd, sík, stabil, és jól szellőző munkafelületen van.
 3. Kapcsold ki a Macet.
 4. Kapcsold be a Macet, majd azonnal nyomd meg és tartsd lenyomva a D billentyűt. Addig tartsd lenyomva a D billentyűt, amíg megjelenik az Apple Hardware Test ikonja: 
 5. Válaszd ki a nyelvet, majd kattints a jobbra mutató nyílra. Ha nem használsz egeret, a felfelé és a lefelé mutató nyíllal választhatod ki a kívánt nyelvet. Ezután nyomd le az Enter billentyűt.
 6. A tesztelés megkezdéséhez kattints a Tesztelés gombra, illetve nyomd meg a T billentyűt, vagy az Enter billentyűt. A tesztelés megkezdése előtt bejelölheted a „Kibővített teszt végrehajtása” jelölőnégyzetet is. Ezzel részletesebb tesztelést indít el, amihez több idő szükséges.
 7. Amikor a tesztelés befejeződik, a teszteredményeket az ablak jobb alsó részén tekintheted meg.
 8. Az AHT-ból való kilépéshez kattints az Újraindítás vagy a Kikapcsolás gombra az ablak alján.

Az AHT jó eséllyel kiszűri a hardveres hibákat, azonban érdemes manuálisan is végigmenni a továbbiakon.

 

2.2. Akkumulátor ciklusai számának ellenőrzése:

Az akkumulátor “mozgó” alkatrésznek minősül, hátralévő élettartamára a ciklusok (1 ciklus = 1 feltöltés – lemerülés) számából lehet leginkább következtetni. Az 1000 ciklus körüli akksikat már érdemes cserélni, mert előbb utóbb elkezdhet felpúposodni, ami roncsolhatja a gép többi alkatrészét.

A ciklusszámlálót az alábbi módon tudod megnézni:

 1. Apple menü a bal felső sarokban – A Mac névjegye / About this Mac
 2. Rendszerjelentés / System ReportHasznált macbook vásárlás
 3. A bal oldali sávban kattintsunk a Teljesítmény / Power fülrehasznált macbook vásárlás
2.3. Csatlakozók ellenőrzése:

Ha használt MacBook vásárlás mellett döntünk, mindenképpen ellenőrizzük a gép csatlakozóit. Ha van rá lehetőség, érdemes a megfelelő kiegészítők és átalakítók birtokában menni az adásvételre, így könnyedén ellenőrizhetjük a csatlakozókat. Egy pendrive vagy külső meghajtó, egy SD kártya, egy HDMI kábel, egy fülhallgató, vagy éppen amilyen csatlakozók vannak az adott gépen. Az új, USB Type-C-s gépek esetén elég egy átalakító, ha az minden porton működik, valószínűleg nem lesz vele gond. Ha egy port nem működik, nem ajánlott a gépet megvenni, mert komolyabb hibára enged következtetni, mivel a csatlakozók az alaplaphoz kapcsolódnak.

2.4. A billentyűzet ellenőrzése:

A billentyűzet ellenőrzése rendkívül egyszerű, nyissunk meg egy üres iPage vagy Word dokumentumot, és egyszerűen próbáljuk végig az összeset, lehetőleg többször. Nézzük meg emellett azt is, hogy a funkciógombokra reagál e a gép (hangerő, fényerő, billentyűzet világítás stb.). Használt MacBook vásárlás esetén nincs kizárva, hogy korábban be volt ázva a gép, azonban ha a billentyűzet tökéletesen működik az már jó előjel, mivel a folyadék általában itt éri elsőként a gépet.

2.5. A HDD ellenőrzése:

Ha a kiszemelt gépben még klasszikus merevlemez (HDD, Winchester) van, érdemes egy csendes helyen meghallgatni (a gép bal alsó sarkában található), hogy nem ad e kattogó hangot. Ha igen, akkor a HDD a végét járja, cserére fog szorulni, és elképzelhető, hogy adatvesztés is be fog következni.

2.6. A töltő eredetiségének és működésének ellenőrzése:

Az Apple töltői sajnos sérülékenyek, a gumiborítás gyakran leválik a kábelről, azonban általában ilyenkor is működőképesek maradnak. A töltő állapotából ne következtessünk a gép állapotára, mert még a legkörültekintőbb tulajoknál is bekövetkezik a jelenség egy idő után, viszont mindenképpen próbáljuk ki!

Az eredeti töltő tulajdonságai:

 1. A szériaszám a “plug” vagyis a villásdugó alatt van elrejtve, ezt nyugodtan levehetjük, semmi kárt nem teszünk benne.Használt macbook vásárlás
 2. A töltő alján lévő ikonok így néznek ki:Használt macbook vásárlás
 3. A töltő mindkét oldalán megtalálható az Apple logo.
2.7. Terheléses teszt

A gép hűtési hatásfokát úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megterheljük a gépet szoftveresen. Ehhez indítsunk el minél több programot a gépen, a böngészőben youtube ablakokban vidókat, lehetőség szerint egy letöltést is, esetleg egy FaceTime hívást is, ha van rá lehetőség. Ha a Mac gyorsan (10-15 perc) elkezd forrósodni, akkor szükség lesz a gép belső tisztítására, újrapasztázására, érdemes ezt a költséget hozzákalkulálni (vagy lealkudni) az árhoz.

2.8. Pixelhibák keresése

A Retina gépeken sajnos előfordul, hogy kiégnek pixelek, ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy böngészőben keresünk egy szürke képet, és teljes képernyőre állítjuk. A szürke háttér adja vissza a leginkább a pixelhibákat, kicsi fekete pöttyöket keressünk. Abszolut nem befolyásolja a mindennapi használatot, azonban egy nagyon jó indok az alkudozásra :).

2.9. “Egy kattintásos” tesztek

Mindezek mellet teszteljük az alábbiakat:

 • Hangszórók (nem recseg e, szól e mind a kettő)
 • FaceTime kamera (FaceTime vagy Photo Booth alkalmazással)
 • Csatlakozik e Wifi-re (akár telefon hotspot-ra)
 • A szériaszám megegyezik e a gép alján találhatóval

Amennyiben a felsorolt teszteken sikeresen megfelelt a gép, nagy valószínűséggel nem lesz vele gondod, de mindenképpen érdemes szakértővel is bevizsgáltatni! Ha szeretnéd, kollégánk elkísér az adásvételre és megcsinálja a szükséges bevizsgálást, így akár garanciát is adunk a készülékre! A használt MacBook vásárlás akár drága tanulópénz is lehet, de ne Te legyél az aki pórul jár!

 

Ha tetszett a cikk, kövess Minket a Facebook oldalon és nem fogsz lemaradni a többiről sem!

Related Posts

Leave a Comment

Time Capsulefrissítsem e az iphone-t
%d blogger ezt szereti: