iMac a szerviz után…

Johanna már visszatérő ügyfelünk, ez a cikk az első megkereséséről szól. Johanna iMac-je (Late 2012, 27″) szevizbe került kijelzőhibával, ahol egy bontott képernyőt kapott. A szervizben javasolták neki a HDD cseréjét is, mert állításuk szerint nagyon rossz állapotban volt (megjegyzés: ha már bontva volt a gép, igazán tehettek volna SSD-t bele…). A probléma a következő volt: a HDD csere után a szervizben feltettek rá egy teljesen új operációs rendszert (10.12), amire így nem volt lehetséges a már megvásárolt programok migrálása a korábbi verzószámról (10.8.5) készült biztonsági mentésből kompatibilitási problémák miatt (a final cut pro ezen verzióját nem futtatta a 10.12-es rendszer, és Apple által előre telepített programként lett vásárolva, így az App Store sem volt megoldás).

A feladat:
  • A már megvásárolt programok visszatelepítése az iMac-re.

 

A megoldás:
  • A biztonsági mentéssel azonos verzószám visszaállítása
  • A programok migrálása
  • A megfelelő rendszer kiválasztása

 

 

A javítás folyamata:

Először is ki kellett deríteni milyen rendszer volt az eltávolított HDD-n, ezt a legegyszerűbben úgy tudtuk meg, hogy külső meghajtóként csatlakoztattuk a régi HDD-t, és recovery boot-al megnéztük a recovery partíció verziószámát. Ezt tudtuk is használni a telepítéshez, de a HDD formázása szükséges volt a telepítés megkezdése előtt. Miután sikeresen visszaállítottuk a rendszert 10.8.5-re, szükséges volt a programok szelektálására a régi meghajtón a másolás megkezdése előtt. Ehhez a régi merevlemezt kellett bootolni, majd kitörölni a nem kívánt alkalmazásokat az applications mappából. Miután megtörtént a szelektálás, a frissen telepített rendszert indítottuk.

Az adatok visszatöltése:

A régi merevlemezt külső meghajtóként kezelve a Migration Assistant előre telepített program segítségével átmásoltuk az alkalmazásokat. Érdemes tudni, hogy a Migration Assistant az alkalmazásokhoz tartozó fájlokat, licence kódokat is másolja, nem csak magát az alkalmazást – így biztosak lehetünk benne, hogy minden almappa és könyvtár megvan a programok működéséhez. A sikeres adatköltöztetés után a gépet 10.10-es rendszerre frissítettük, az elérhető új funkciók miatt.

Related Posts

Leave a Comment

apple supportoffice support
%d blogger ezt szereti: