Lassú iMac – Hardveres vagy szoftveres javítás?

Ügyfelünk (Edit) problémája iMac készüléke (Mid 2010, 4GB Ram, 1TB HDD) lassulása volt, melyre szeretett volna megoldást találni. 2 lehetőséget javasoltunk, hardveres upgrade-et (SSD beépítés, memória bővítés), vagy szoftveres karbantartást (újratelepítés, megfelelő operációs rendszer kiválasztása). Az iMac esetében a hardvers bővítéshez az egész kijelzőt el kell távolítani (lásd a képen), amely speciális eszközöket és szaktudást igényel, ezért valamivel költségesebb mint egy MacBookot fejlesztni.

Edit a szoftveres javítást választotta, melyet Mac Support szolgáltatásunk keretén belül a helyszínen végeztünk. Edit kérte az adatai (iPhoto Library 679GB(!)) biztonságos mentését is, mivel neki nem volt hozzá megfelelő eszköze. Amikor ennyire féltett adatokkal dolgozunk (mint egy család összes fényképe), 2 külön biztonsági mentést szoktunk készíteni az adatvesztés kizárása érdekében – egy Time Machine mentést, és egy csak a képekről készült külön mentést. Miután elindítottuk a biztonsági mentéseket (és az iMac azt mondta, hogy nagyjából 2 nap múlva végez a HDD rossz állapota miatt :)), egy későbbi időpontot beszéltünk meg a folytatásra. Miután ügyfelünk jelezte a mentés sikerességét, nekiállhattunk a tényleges karbantartásnak. Ezen a típusú gépen az eredeti operációs rendszer a 10.6.3 volt, Edit gépén pedig 10.12 futott, amely már jelentős különbség, 6 verziószámnyi frissítés már nagyon meg tud terhelni egy 7 éves gépet.

 

A lassulás általános szoftveres okai:
  • A háttérben futó segéd és karbantartó programok (nem szükségesek)
  • Túl friss operációs rendszer amely terheli a gépet
  • A HDD túl sokszor volt felülírva (formázás szükséges)
  • A (általunk akár észre sem vett) nem kívánt programok folyamatos futtatása

 

A probléma megoldása:
  • A gép újratelepítése
  • Optimális operációs rendszer kiválasztása
  • HDD formázása
  • Csak a szükséges programok visszatelepítése (nem a Time Machine visszatöltése)

 

A javítás menete:

1. Megfelelő operációs rendszer kiválasztása:

Általánosságban el lehet mondani, hogy 3-4 verziószám frissítés az, amit még elbírnak komolyabb fennakadás nélkül az Apple készülékei (direkt írtam készüléket és nem számítógépet, mert nagyjából az összes eszközre igaz). Jelen esetben a Mavericks-et (10.9-et) telepítettük fel Edit iMac-jére.

2. A HDD formázása:

Miután a bootolható pendrive-ról elindítottuk a telepítőt, a disk utility-ben mindenképpen formázzuk meg a HDD-t, ha kell, hozzuk létre a szükséges partíciókat.

3. A gép újratelepítése:

Miután megtörtént az operációs rendszer kiválasztása, és a HDD formázása, elkezdhetjük a telepítést. Érdemes az adott verziószámon belül a legújabb frissítést telepíteni (ezekben már biztosan javítva vannak a hibák), ami itt a 10.9.5 volt.

4. A szükséges programok visszatöltése / telepítése

A legjobb opció az, ha a szükséges programokat újból letöltjük és telepítjük a biztonsági mentés vagy adatmigrálás helyett, ezek a megoldások ugyanis hozhatják magukkal azokat a kártékony szoftvereket amelyek hozzájárulta a gép lassulásához. Érdmes tudni, ha downgrade-elünk (régebbi verzió visszaállítása) akkor a rendszer nem is engedi az alkalmazások vissza migrálását.

 

Edit gépe új erőre kapott, és visszanyerte újkori gyorsaságát, komolyabb befektetés nélkül!

Ha kérdésed van a telepítéssel kapcsolatban, írj kommentet vagy vedd fel velünk a kapcsolatot, és szívesen segítünk!

Related Posts

Leave a Comment

Eladó Apple készülékek, apple devicesiMac 27"
%d blogger ezt szereti: